Geert Degrande (fan2be): Nu het veldritseizoen is afgerond met de zesde wereldtitel van Mathieu van der Poel en de voorbereidingswedstrijden van het wegseizoen volop aan de gang zijn, staan we graag even stil bij de afgelopen winter en de ideeën die daarin naar voor werden geschoven omdat het economische model van het wielrennen stilaan in schril contrast staat met het steeds verder doorgedreven professionalisme in het peloton zelf.
Bewogen winter
De Franse krant Le Figaro liet deze week zijn licht schijnen over de thema?s die de afgelopen maanden in het wielrennen aan de orde waren. Nauwelijks was de inkt over de mislukte fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-Quick Step opgedroogd, toen de transfer van Cian Uijtdebroeks naar wat ondertussen Visma-Lease a bike is, de wenkbrauwen deed fronsen. Onder meer Patrick Lefevre en Marc Madiot lieten verstaan dat ze geen voorstander zijn van transfers in het wielrennen zoals in het voetbal. En dan was het ook nog het idee om met One Cycling een soort Super League van het wielrennen op te richten. Dit laatste vooral met de bedoeling om het economische model van de sport te hertekenen, de televisierechten te herverdelen vooral nieuwe investeerders aan te trekken. Britse media gaven al aan dat met name Saoedi-Arabië zijn oog ook op het wielrennen heeft laten vallen. Vernieuwen in het wielrennen is echter niet eenvoudig, want voor elke verandering moet de internationale wielerbond UCI zijn toestemming geven en ook de wedstrijdorganisatoren, onder wie het machtige Amaury Sport Organisation (ASO) dat organisator is van de Tour de France, willen hun zegje hebben. ?Toch moeten we iets doen?, liet Richard Plugge, teammanager van Visma-Lease a bike optekenen. ?Anders dreigt het wielrennen straks minder aandacht te krijgen dan onder meer rugby en American Football .
Te groot verschil tussen top en basis
?Mede dankzij de uitzonderlijke prestaties van renners als Tadej Pocar, Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe, Mathie van der Poel, Primloz Roglic, Wout Van Aert en Tom Pidcock, beleeft het wielrennen een mooi momentum?, zei Plugge ook nog. ?En dat heeft geleid tot de komst van nieuwe sponsors zoals Red Bull en Decathlon, maar dat mag ons niet verblinden. Tegelijk zien we immers ook dat heel wat organisatoren en teams voor een onzekere toekomst staan.? Jumbo-Visma won met Roglic, Jonas Vingegaard en Sepp Kuss de drie grote rondes, maar moest toch op zoek naar een nieuwe sponsor. Teams kunnen geen inkomsten puren uit ticketverkoop, noch uit televisierechten, want die gaan naar de organisatoren. Teams die volledig afhankelijk zijn van sponsoring, en die bovendien steeds hogere lonen betalen aan de topvedetten ? UAE betaalt Tadej Pogacar een jaarloon van 7 miljoen euro - lopen dan ook het risico er de stekker uit te moeten trekken. Daarom wordt ook her en der gepleit voor een loonplafond. Om de toekomst van het wielrennen te vrijwaren moet er volgens de meeste waarnemers dan ook gedacht worden aan nieuwe systemen die ook de basis helpen in stand houden. In Italië, dat toch een echt wielerland bij uitstek is, is er bijvoorbeeld geen World Tour Team meer. Het komende seizoen zal het dus niet alleen uitkijken zijn naar de sportieve prestaties van de renners maar ook naar vernieuwende ideeën die de toekomst van het wielrennen kunnen verzekeren.