Geert Degrande (Fan2.be): Na de 1-1 van dinsdag in de halve finale van de Champions League tussen Real Madrid en Manchester City kan het woensdag nog alle kanten uit. Dan zal het team van Guardiola weer in zijn vertrouwde hemelsblauwe thuisshirts spelen, terwijl het in Madrid in het rood-zwart aantrad. De keuze voor die kleuren kwam een halve eeuw geleden tot stand en heeft veel te maken met AC Milaan, dat gisteravond duidelijk een maatje te klein was tegen buur Inter en nog weinig kans lijkt te hebben om de finale te kunnen spelen.
Een nieuwe titel na 31 jaar
De rood en zwart gestreepte shirts zijn altijd een populaire wisselstrip geweest voor City en goed ontvangen door de supporters. Maar de outfit - met zwart en rood gestreepte shirts, zwarte shorts en zwarte sokken - bestaat dit jaar 55 jaar. Het was toenmalig manager Malcolm Allison die voorstelde dat City die kleuren zou gaan gebruiken. Waarom? Gewoonweg omdat hij onder de indruk was gekomen van AC Milan dat in het seizoen 1967-1968 zowel de scudetto als de Europese beker voor bekerwinnaars ha gewonnen. Dat was hetzelfde seizoen dat Allison City voor het eerst in 31 jaar naar de titel in Engeland leidde. Omdat in die jaren bij de buren van Manchester United spelers als Bobby Charlton, George Best en Dennis Law schitterden, was dat een uitzonderlijke prestatie. De brutale Allison pochte daarom dat zijn team ook in de Europabeker voor landskampioenen hoge ogen zou gooien, maar kreeg al in de eerste rond het deksel op de neus: City geraakte niet voorbij het Turkse Fenerbache.
Bijgeloof
De bijgelovige Allison bleef nochtans geloven dat het in Europa beter zou gaan voor City als het team net als het Milan van Gianni Rivera in rood en zwart zou spelen. Hij startte onmiddellijk het proces om de rood en zwart gestreepte shirts van AC Milan datzelfde seizoen het tweede tenue van City te laten worden en op 5 oktober 1968, slechts drie dagen na het teleurstellende verlies in Turkije, speelde City voor het eerst in het nieuwe AC Milan-stijl tenue - en verloor met 2-0 van Everton. City fans waren niet blij en lieten hun gevoelens blijken, maar Allison geloofde dat de dingen zouden veranderen - en hij had gelijk. De resultaten waren verbluffend. City won in 1969 de FA Cup in rood en zwart. Deze keer versloeg het Everton in de halve finale met 1-0 Park en daarna Leicester City in de finale op Wembley. Een maand later won Milan opnieuw de Europacup door Ajax met 4-1 te verslaan. Later ebde bij City het bijgeloof dat de rood-zwarte uitrusting voor succes kon zorgen geleidelijk aan weg, en werden tal van andere uitshirts gelanceerd. Maar het rood-zwarte tenue en het eraan verbonden bijgeloof verdwenen niet helemaal uit de Cityfolklore. Zo promoveerde het team in rood-zwart in 2000 opnieuw naar de Premier League en vierde het met rood-zwart als tweede kleur in 2012 de eerste nieuwe titel na 44 jaar. Misschien heeft de rood-zwarte trui Kevin De Bruyne dinsdag ook geholpen om Thibaut Courtois te verslaan en gelijk te maken op een ogenblik dat Real Madrid duidelijk de partij aan het domineren was en nadrukkelijk op zoek ging naar een tweede doelpunt. En wie weet komt er een finale tegen Inter, waarin de Italianen als thuisploeg worden aangeduid en waarin City dan in rood- en zwart de eer van Milan hoog wil houden.