Geert Degrande (fan2.be): Op het recente Sport Innovatiecongres van Sport Vlaanderen ( www.sportvlaanderen.be) hield Lien De Ruyck van Regenerative Futures een opgemerkte toespraak waarin ze ideeën naar voor schoof over de toekomst van sport. Een toekomst, waarvoor ze niet alleen naar technologie kijkt maar ook naar creatieve oplossingen om via sport mee te bouwen aan een betere wereld. En laat dat net u ook de drijfveer zijn van www.fan2.be : via doordachte formats amateursportclubs aan recurrente inkomsten helpen zodat ze hun belangrijke maatschappelijke rol kunnen blijven invullen.
Hoop brengen
Sporten helpt tientallen miljoenen mensen om gezonder te leven. Sport brengt jongeren waarden als discipline, doorzettingsvermogen en teamspirit bij. Sport verenigt en verbindt en kan, zoals Nelson Mandela ooit zei, hoop brengen waar eerst alleen wanhoop was. Lien De Ruyck van Regenerative Futures (Regenerative Futures Nieuwsbrief) citeert dan ook graag de gewezen Zuid-Afrikaanse leider van wie iedereen zich de vreugde herinnert toen de Zuid-Afrikaanse Springboks in 1995 in eigen land voor het eerst wereldkampioen rugby werden. Het moment waarop Mandela als president, gekleed in een Zuid-Afrikaans shirtje, de beker overhandigde aan aanvoerder Francois Pienaar, werd wereldwijd gezien als een symbolisch teken van verzoening tussen de zwarte en de blanke gemeenschap van Zuid-Afrika.
Van spierkracht als energiebron tot intergenerationele sport
Lien De Ruyck verwees in haar toespraak naar diverse andere voorbeelden die aantonen dat sport een enorm potentieel heeft om veel te veranderen. Ze had het onder meer over een voetbalveld in Brazilië dat de kinetische energie die de spelers verbruiken tijdens een wedstrijd opslaat en omzet in elektriciteit. Aangezien elke stap op dat veld tussen de 4 en 7 Watt oplevert en aangezien alle spelers die 90 minuten op het veld staan zowat 10 kilometer lopen, wordt op die manier enorm veel energie opgewekt. Sport kan verbinden. Hoewel natuurlijk vaak het omgekeerd in beeld wordt gebracht kennen we ook allemaal beelden van fans van clubs die het tegen elkaar opnemen die op een mooie manier verbroederen. Zo is er in eigen land de unieke band tussen fans van Union en supporters van Cercle Brugge, die mooi werd geïllustreerd door Cercle-trainer Miron Muslic. Hij ging met een blauw-gele sjaal voor Union supporteren toen de Brusselaars het opnamen tegen Liverpool. Op dezelfde manier kan intergenerationele sport, zoals die wordt gepromoot door Generation Games (Editions - Generation Games) generaties met elkaar verbinden. ?Hightech atleten winnen op en rond het veld dankzij live data streams en een AI coach aan de zijlijn?, zegt Lien De Ruyck nog. ?Intussen rijden we een WK wielrennen op de rollen met Zwift. Terwijl e-atleten zelfs bijna geen arm meer hoeven te verroeren om uit te blinken in hun digitale sport. Maar verliezen we hierdoor niet de connectie met ons eigen lichaam? Daarom staan er steeds meer Herwilderde Atleten op, die techvrij de natuur intrekken. De verbinding herstellen met de natuur, met onszelf en met de anderen is van primordiaal belang om aan een betere wereld te werken en dat kan met de natuurlijke levensfilosofie van ?blote voeten atleet? Tony Riddle, (www.tonyriddle.com) waarin sport en bewegen een heel belangrijke rol spelen.